Arra gondoltam, hogy néha az abszurd dolgokból sülnek ki a legjobbak − szó szerint. Létezik egy olyan sütemény, amelynek angolul „brownie“ a neve. Szerintem ezt a süteményt nagyon sokan ismerik. A neve annyit tesz, hogy barnácska. Számos legenda kering arról, hogy hogyan született ez az édesség. Állítólag sütés közben kifelejtették a sütőport a tésztából, így az nem emelkedett meg, de mivel így is finom volt, ezt követően már szándékosan így készítették. Na, de hogy lesz a barnácskából fehér? Ez a recept erről szól.
A fehér csokoládéról annyit kell tudni, hogy nincs benne kakaópor, illetve kakaómassza, ami a tej-, illetve étcsokoládé kötelező eleme. Így marad benne a kakaóvaj, tejpor, cukor és különböző aroma, illetve emulgeáló szer. Hát, a lényeg számomra kimarad. Magában semmi szín alatt nem fogyasztanám, de feldolgozva nagyon gyakran pompás végeredményt ad. Mivel a tetejére tojásfehérjehab kerül, ezért látszólag női szeszély, valójában egy fehér barnácska.
Fehér csokis brownie
Hozzávalók:
85 g liszt
64 g mandulaliszt
3 g só
113 g vaj
113 g fehér csokoládé
191 g cukor
4 tojás
fél narancshéj vagy kevés narancs aroma (elhagyható)
5 g vaníliakivonat
kb. 140 g fagyasztott málna (friss eperrel, málnával is el tudom képzelni)
A tojásfehérjehabhoz („meringue“):
3 tojásfehérje
95 g cukor
(Az összes mértékegység azért ilyen furcsa, mert mindent át kellett számolni a számomra abszurd amerikai „cup“ mértékegységekből.)
Elkészítés:
1. A sütéshez egy kb. 32x23 cm-es tepsit használunk, sütőpapírral kibéleljük, úgy, hogy a két rövidebb oldalán meghagyjuk hosszabbra a papirt hogy aztán kiemelhessük a tepisből a sütit. A papírt vajazzuk. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük.
2. Egybe kimérjük a lisztet, mandulalisztet, sót. A vajat és a fehércsokit gőzfürdőn felolvasztjuk. Vigyázni kell, mert a fehér csoki sokkal érzékenyebb, mint a fekete, keverjük folyamatosan, miközben olvad, ne hagyjuk ott. Lehet, hogy különválik a vaj és fehércsoki, itt ez most nem baj.
3. Robotgépben a habverőfejjel a tojásokat magas fokon fehér habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliaaromát és a narancshéjat. Alacsonyra vesszük a robotgépet és hozzáöntjük az olvasztott vaj és fehércsoki keverékét. Végül hozzáadjuk a szárazanyagokat (liszt, mandulaliszt,só) amelyeket épphogy csak el kell keverni, nem kell sokáig verni.
4. Kiöntjük az előkészített tepsibe, megszórjuk a fagyasztott málnával (előtte vegyük ki a fagyasztóból, hogy ne olvadjon ki), majd megkenjük a tojásfehérjehabbal.
5. A tojásfehérjéket gépben egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már nagyon habos, hozzáadjuk a cukrot és teljes erővel addig verjük, amíg ki nem fehéredik és havas hegycsúcsra nem emlékeztet a habverőfej, amikor kivesszük a fehérjéből.
6. Eloszlatjuk a tészta tetején, úgy, hogy mindenhova jusson egy kicsi, majd óvatosan elkenjük egy lapos késsel.
7. Előmelegített sütőben rakjuk és kb. 25-30-35 perc alatt készül el (sütőfüggő, nekem 30 perc volt). A széle kicsit elválik a tepistől és szép barnára sül a teteje, olyan mint a női szeszély vagy Rákóczi túrós teteje.
8. Kivesszük a forró sütőből, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük.
Forrás: Dorie Greenspan: Baking című könyve