HTML

Cukrásztalálkozó a Cote d'Azure-ön

2012.09.27. 11:25 drcukrasz

Apreca.jpg

Amikor ezt az oldalt böngésztem, rögtön az jutott eszembe, hogy lehet jókedvűen is. Nem kell mindig mindent komolyan venni. Néha abba fárad bele az ember, hogy mindent komolyan vesz, még az e-email olvasást is aminek nincsen rövid távon tétje. Egyszerűen csak megszokásból végzi a dolgát, és ha valóban minőséget akar előállítani, akkor az bizony komoly koncentrációt igényel.

Ez stimmel idáig, de mindezt lehet jókedvűen is tenni. Erről tanúskodik az APRECA (Association des Pâtissiers de Restaurant Côte d’Azur) honlapja, amely a Côte d’Azur környékén lévő éttermi cukrászok egyik szakmai szervezete.

Sokan talán nem tudják, hogy cukrásznak lenni többfélét jelent. Vannak a cukrászok, akik cukrászdában dolgoznak. Bár az alapok teljesen megegyeznek, az ő szakmájuk, kihívásaik, sőt talán sikereik is nagyon eltérnek az ún. éttermi cukrászokétól. Magyarországon nagyon sokáig nem is létezett az a kategória, hogy éttermi cukrász. Mindenki ugyanazt művelte, legyen az étterem vagy cukrászda.

Az éttermi cukrászok általában tányérdesszertekben gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy a desszert önmagában egy fogást jelent. Igazodik az adott étterem által képviselt irányzathoz és stílushoz, hozzáadva a cukrász egyéniségét, saját ízlésvilágát.

A cukrászdákban dolgozó cukrászok nagy többsége sokszor kész receptek alapján állítja elő nap mint nap ugyanazt a süteményt, desszertet, ami persze nem jelenti azt, hogy az minőségében, ízben vagy megjelenésében alávalóbb lenne, mint egy étteremben elfogyasztott desszert. A kreativitást itt legtöbbször a tulajdonos vagy a kreatív, illetve szakmai vezető képviseli.    

A Dél-Franciaországi Sütemények Ünnepének épp az a célja, hogy bemutassa a regionális éttermi cukrászokat, és hogy mindenki által elérhetővé, láthatóvá váljanak azok a csodák, amelyeket a 35 cukrászmester a régió legnevesebb, sokszor Michelin csillagos éttermeiben nap mint nap előállít. (A rendezvényen a részvétel ingyenes volt, sok hazai gourmet fesztivállal ellentétben).

Elég csak a tagok fotóit megnézni a honlapon, és érzékelhető az a vitalitás és jókedv, ami ezt a szakmát Franciaországban övezi. Bár rengeteg munka van a teljesítmény mögött, legtöbbször a jókedv megmarad, mert a teljesítményt és a minőséget értékelik a fogyasztók.  

A cukrászokat gyűjtő szervezet mottója: nincs étkezés desszert nélkül, mindig az a hab a tortán, amit franciául úgy fejeznek ki: a cserenye a tortán („C’est la Cerise sur le gâteau“)

Forrás:APRECA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr704797287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása