HTML

Lehet ezt egészségesen is?

2014.11.01. 15:28 drcukrasz

 

orsi torta_1.JPG

Ezt a tortát barátnőm 40. szülinapjára készítettem

Akkor ez most pfuj?!

Volt benne jó sok cukrozott sűrített tej, mascarpone és alapnak darált keksz.

Nagyon szeretek minden receptet kipróbálni. Leggyakrabban az történik, hogy valahol eszem egy finom süteményt, és ha tudom, elkérem annak a receptjét, vagy megpróbálom visszafejteni a hozzávalókat és az elkészítési eljárást. Legutóbb Szigeti Zsófi (www.viragomviragom.blog.hu szerzője) barátnőmmel jártam így, aki egy speciális diétába kezdett. A diétája kizárja az összes lisztet (nemcsak a fehéret) és a cukrot is.

Ez nem azt jelenti, hogy lemondott az édességekről. Elő is vett a hűtőszekrényből egy dobozkát, amelynek a tartalmával engem is megkínált. Se tészta, se liszt, se cukor. Mák, alma, méz. Mégis isteni finom volt, egy kocka is elég volt belőle. Tehát akkor mégiscsak létezik ez a műfaj, gondoltam magamban. Ezt kipróbálom otthon, a gyerekeknek is jobb lesz…  

Másnap készítettem egy mákos süteményt, mézzel, mandulaliszttel (a paloznaki fagyasztott héjas mandulát ledaráltam), tojással, sütőporral. Várakozásom ellenére nagy sikert aratott, a gyerekek többször repetáztak belőle.

Elgondolkodtam, hogy lehet, hogy teljesen új irányt kell vegyen a cukrász karrierem.  

Mostanában engem is nagyon foglalkoztat a „hogyan tudunk egészségesen táplálkozni” kérdés, de sajnos eddig nem találtam még meg az igazi megoldást. Jó lenne kizárólag egészségesen táplálkozni. Aki egy kicsit is őszinte magához, az tudja azonban, hogy ezt a feladatot megvalósítani nemcsak sok időbe és pénzbe kerül, hanem ha tényleg komolyan veszed, lehetetlen feladat. Arról nem beszélve, hogy egyúttal társadalmon kívül is kerülsz. Hiszen akkor minden egyes bulira, meghívásra külön kis ételtartóval kell érkezni, nem tudsz étterembe csak úgy beülni, és általában véve az egészséges táplálkozásra való törekvés átveszi az uralmat az életed felett. 

Mindennek ellenére tegyük fel, hogy 100%-an egészségesen étkezel, akkor is az utcán beszívod a benzingőzt, a mobiltelefonod hullámait meg folyamatosan felfogod. A stresszről nem is beszélve, ami nap nap után ér szinte minden embert, aki nagyvárosban él és dolgozik. 

Ha az „egészséges táplálkozás” alapelvet a cukrászatban komolyan vesszük, akkor is lehet lenyűgözően finomakat készíteni, de azért a gondolkodásmódot erősen alternatívvá kell tenni. A cukor helyett marad a méz, ami sok süteményben nagyon jól működik (pl.: mákos vagy répatorta), de azért egy krémest elég nehéz kivitelezni belőle. A hagyományos lisztet is el lehet hagyni és a franciáknál használatos mandulalisztre (ami egyébként méregdrága) át lehet állni. Kérdés, hogy mi lesz akkor az olyan klasszikus süteményekkel, mint a piskótatekercs vagy dobostorta?

Valószínűleg nincs más megoldás, mint az aranyközépút. Törekedni arra, hogy minél kevesebbszer használjunk mesterséges alapanyagot, színezéket és igyekezzünk a fehér cukrot alternatív édesítőszerrel helyettesíteni. Amikor persze az alkalom megengedi. A fanatizmus mindig zsákutcába vezet.  

 

1 komment

Címkék: egészség cukor liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr246854135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stolczer 2015.03.27. 22:39:09

Igen, az arany középút! Vannak szuperfinom alternatív megoldások! Ha csak fele annyi cukrot eszik az ember már az is jó! Most hogy eszembe juttattad anyukám mákosát összefutott a nyál a számban.
süti beállítások módosítása