HTML

Barnácska, de mégis fehér

2012.04.24. 21:37 drcukrasz

fehér csokis brownie19.jpg

Arra gondoltam, hogy néha az abszurd dolgokból sülnek ki a legjobbak − szó szerint. Létezik egy olyan sütemény, amelynek angolul „brownie“ a neve. Szerintem ezt a süteményt nagyon sokan ismerik. A neve annyit tesz, hogy barnácska. Számos legenda kering arról, hogy hogyan született ez az édesség. Állítólag sütés közben kifelejtették a sütőport a tésztából, így az nem emelkedett meg, de mivel így is finom volt, ezt követően már szándékosan így készítették. Na, de hogy lesz a barnácskából fehér? Ez a recept erről szól.

A fehér csokoládéról annyit kell tudni, hogy nincs benne kakaópor, illetve kakaómassza, ami a tej-, illetve étcsokoládé kötelező eleme. Így marad benne a kakaóvaj, tejpor, cukor és különböző aroma, illetve emulgeáló szer. Hát, a lényeg számomra kimarad. Magában semmi szín alatt nem fogyasztanám, de feldolgozva nagyon gyakran pompás végeredményt ad. Mivel a tetejére tojásfehérjehab kerül, ezért látszólag női szeszély, valójában egy fehér barnácska.  

Fehér csokis brownie 

Hozzávalók:

85 g liszt

64 g mandulaliszt

3 g só

113 g vaj

113 g fehér csokoládé

191 g cukor

4 tojás

fél narancshéj vagy kevés narancs aroma (elhagyható)

5 g vaníliakivonat

kb. 140 g fagyasztott málna (friss eperrel, málnával is el tudom képzelni) 

A tojásfehérjehabhoz („meringue“):

3 tojásfehérje

95 g cukor

(Az összes mértékegység azért ilyen furcsa, mert mindent át kellett számolni a számomra abszurd amerikai „cup“ mértékegységekből.)

Elkészítés:

1. A sütéshez egy kb. 32x23 cm-es tepsit használunk, sütőpapírral kibéleljük, úgy, hogy a két rövidebb oldalán meghagyjuk hosszabbra a papirt hogy aztán kiemelhessük a tepisből a sütit. A papírt vajazzuk. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük.

2. Egybe kimérjük a lisztet, mandulalisztet, sót. A vajat és a fehércsokit gőzfürdőn felolvasztjuk. Vigyázni kell, mert a fehér csoki sokkal érzékenyebb, mint a fekete, keverjük folyamatosan, miközben olvad, ne hagyjuk ott. Lehet, hogy különválik a vaj és fehércsoki, itt ez most nem baj.

3. Robotgépben a habverőfejjel a tojásokat magas fokon fehér habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliaaromát és a narancshéjat. Alacsonyra vesszük a robotgépet és hozzáöntjük az olvasztott vaj és fehércsoki keverékét. Végül hozzáadjuk a szárazanyagokat (liszt, mandulaliszt,só) amelyeket épphogy csak el kell keverni, nem kell sokáig verni.

4. Kiöntjük az előkészített tepsibe, megszórjuk a fagyasztott málnával (előtte vegyük ki a fagyasztóból, hogy ne olvadjon ki), majd megkenjük a tojásfehérjehabbal.

5. A tojásfehérjéket gépben egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már nagyon habos, hozzáadjuk a cukrot és teljes erővel addig verjük, amíg ki nem fehéredik és havas hegycsúcsra nem emlékeztet a habverőfej, amikor kivesszük a fehérjéből.

6. Eloszlatjuk a tészta tetején, úgy, hogy mindenhova jusson egy kicsi, majd óvatosan elkenjük egy lapos késsel.

7. Előmelegített  sütőben rakjuk és kb. 25-30-35 perc alatt készül el (sütőfüggő, nekem 30 perc volt). A széle kicsit elválik a tepistől és szép barnára sül a teteje, olyan mint a női szeszély vagy Rákóczi túrós teteje.

8. Kivesszük a forró sütőből, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük.

Forrás: Dorie Greenspan: Baking című könyve 

 

 



Szólj hozzá!

Címkék: recept málna fehér csokoládé

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr714471220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása