HTML

Ahol a tiramisu is citromos - Sal del Riso Budapesten I.

2012.05.17. 09:29 drcukrasz

 Vége.JPG 

Mindenbe teszek citromot és vaníliát, ezzel kezdte a kétnapos kurzusát Salvatore del Riso olasz mestercukrász, aki Olaszország egyik legszebb vidékéről, az Amalfi-partól érkezett Budapestre. És így is lett, azokat a tortákat, amelyek elkészítését bemutatta, mindegyik tartalmazott citromot, citromlevet és az általa készített vaníliás cukrot. 

A magyar cukrászok barátságosan és nyitottan fogadták, bár amikor elkészült minden sütemény, volt, amelyről úgy vélték, hogy Magyarországon kevésbé lesz eladható, mint Olaszországban. Ilyen az ún. Baba, amelyet a franciák is nagyon kedvelnek („Baba au Rhum“-nak hívják). Ez egy kelt tésztából készült töltetlen sütemény, amelyet egy erősen rumos szirupban áztatnak, és szó szerint kicsavarnak, mint egy szivacsot. Még így is a rum dominál.  

A cukrászok a legszkeptikusabban azt fogadták, amelybe narancsvirág-kivonatot rakott a mester. Valóban, első szaglásra ennek inkább  samponillata volt, de a végén egy fantasztikusan finom, sűrű, a rizskoch világát idéző sütemény kerekedett ki belőle.

A legfinomabb számomra a legegyszerűbb volt: „Luna Caprese“, amely citrommal és extra szűz olívaolajjal készült. Tésztájában mandula és fehér csokoládé van. 

A „Pastiera di grano alla Napoletana“ egy nápolyi húsvéti sütemény, amelynek érdekessége, hogy hántolt búza van benne. Ez a régi hagyományokat idézi, amikor a szegényebb családok liszt híján így készítették az ünnepi süteményt. Ez az, amelybe narancsvirág-kivonat kerül, és a végén egy finom, sűrű rizskochra hasonlít, íze pedig a kandírozott narancshéj miatt az oroszkrémtortát idézi. (Az állaga egyáltalán nem hasonlít rá.)  

A leghabosabb, legkönnyebb sütemény a „Delizia al Limone Amalfitano“ volt. Ez a desszert a citromról szól. Arról a híres, óriás méretű citromról, amely az Amalfi-partvidék egyik legjellegzetesebb gyümölcse. Piskóta, citromos krém, cukrászkrém, tejszínhab citromdarabokkal, citromlikőr, citrom bevonó. Elég citromos? Mégsem túlságosan savanyú.

A kurzus csúcspontja az volt, amikor Salvatore megmutatta a magyar cukrászoknak, hogy hogyan kell házi mascarponét készíteni. Ezt vastapssal jutalmazták. Többen a Szarvasi mascarponét gyártó cég vérbosszúját látták szemük előtt, mert a jelen lévő cukrászok valószínűleg utoljára rendeltek bolti mascarponét. A tiramisu is ebből készült, citromosan. 

Részletes, sok fotós beszámoló jön még! 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr634521530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása