HTML

A világ legjobb csokoládészobrászai

2013.03.09. 08:57 drcukrasz

Nem tudom, hogy a MOME-n vagy más iparművészeti iskolában mit szólnak ahhoz, ha valaki csokoládéból állít elő tárgyakat, szobrokat. Egyszóval alkot nemes alapanyagból.

A dolog nehézsége részben abban rejlik, hogy a csokoládé rendkívül kényes alapanyag. Nem mindegy, hogy milyen meleg van abban a helységben, ahol dolgoznak vele. Az sem mindegy, hogy éppen hány fokos maga a csokoládé. A csokoládé csak akkor szép fényes, amilyennek a legtöbben ismerik, ha megfelelően van temperálva.

Ez azt jelenti, hogy például az étcsokoládét először 49 C-ra kell melegíteni, majd visszahűteni  29 C-ra, majd ismét 32 C-ra kell melegíteni. Ahhoz, hogy szépen lehessen dolgozni vele, ezen a hőmérsékleten kell folyamatosan tartani. Ezek az értékek mások a tej-, illetve a fehér csokoládé esetében.

Idén ötödszörre rendezik meg a "World Chocolate Masters" elnevezésű nemzetközi versenyt, amelynek döntője 2013. októberében lesz Párizsban. Minden évben más a verseny témája, amely meghatározza, hogy a cukrászoknak milyen alkotásokkal kell a zsűrit lenyűgözni. Idén az építészet a téma, korábban volt már téma a szürrealizmus, a nemzeti mítoszok és legendák, a "haute couture" és Ketzalkoatl (a tollaskígyó, amely a kakaóbabot a földre hozta).

Az építészet mint téma rengeteg inspirációt rejt magában a cukrászok számára: a bilbaói Guggenheim Múzeumtól kezdve, a pekingi olimpiai stadionon keresztül a New York-i MOME-ig számos olyan világhírű építészeti alkotás létezik, amely jó alapot nyújthat a kreativitás számára.

A verseny több körös, amelyik nemzetet képviselő versenyző jól szerepel az elődöntőben, az megmérettetheti magát a döntőben is, ahol mindenki hat csokoládéból készült műalkotással versenyez. Az elődöntők jelenleg is zajlanak, megvan már a francia, japán, amerikai, spanyol, angol versenyző, aki októberben Párizsba megy.

Forrás: www.worldchocolatemasters.com

Szólj hozzá!

Címkék: verseny csokoládé

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr875124171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása