Érdekes gondolat, nem? Az ember általában akkor csinál bundáskenyeret, ha a) nincs otthon semmi más b) buli után másnaposan c) a gyerekei követelik. De pont Húsvétkor? Igen, feltéve hogy az ember Spanyolországban lakik. Ott ugyanis számos más étel mellett, ez egy tradicionális fogás, amelyet a böjt idején fogyasztanak. Kicsit máshogy készítik mint nálunk, a lényeg, hogy nem sósan, hanem édesen eszik.
A bundáskenyér - közhiedelemmel ellentétben nem egy magyar étel, és nem is a 20. századból származik. Először a Kr. után 4.-5. században összeállított Apicius szakácskönyvben hivatkoztak rá. Ez egy receptgyűjtemény, amelyet Marcus Gavius Apiciusról neveztek el, aki szerette a finom ételeket és a luxust. Itt a bundáskenyér receptjét mézzel szerepeltették, amely a "pan dulcis" nevet kapta. A középkorban már számos helyen ismerték és ették. A mai napig, a világ legtöbb országában készítik, csak más-más néven hívják ezt az egyszerű ételt, többnyire azonban édesen fogyasztják. Németországban Arme Ritter, azaz szegény lovag, angolszász területeken french toast a neve, Franciaországban pedig pain perdu-ként ismerik. Előszeretettel készítik a Baltikumban, Görögországban és a szláv nyelvterületeken is.
A spanyol torrijas-t (ejtsd: torihász) számos változatban készítik. A kenyeret borban vagy tejben áztatják. A tejet narancs-vagy citromhéjjal, néha vaníliás cukorral vagy fahéjjal ízesítik. Tojásban forgatják, sütik, majd édesítik cukorral, fahéjjal, mézzel.
Édes bundáskenyér
Hozzávalók:
(7-8 bundáskenyérhez)
7-8 szelet kenyér vagy kalács (kb. 1 cm széles egy szelet)
kb. 0,4 l tej (lehet több, amennyit felvesz a kenyér)
3-4 evőkanál cukor
fél rúd fahéj (lehet egész rúd, aki szereti a fahéj ízét)
1/2 narancs héja (a reszelésnél vigyázni kell, egész óvatosan, vékonyan kell lereszelni a héjat, mert a héj alatti rész keserű)
1-2 tojás
olivaolaj (vagy sima olaj) a sütéshez
A befejezéshez: 3 evőkanál barnacukor (vagy hagyományos) és 1 kávéskanál fahéj keveréke
Elkészítés:
1. A tejet a cukorral, a fél rúd fahéjjal, a narancs héjával felfőzzük, majd levesszük a lángról és hagyjuk fedő alatt 10-15 percig. Ilyenkor a tej átveszi a narancshéj és a fahéj ízét.
2. A langyos tejbe beáztatjuk a kenyeret vagy kalácsot. Majd beleforgatjuk a villával felvert tojásokba.
3. Közben a serpenyőben először felforrósítjuk az olajat, majd közepes lángon aranybarnára sütjük a kenyereket.
4. Az olajat papírtörlővel leitatjuk és beleforgatjuk a fahéjas cukorba.
Forrás: www.velocidadcuchara.com