Németül beszélők figyelem! Ki ismeri a Stollent? Ahogy jön a hideg, jönnek a kelt tészták is be a lakásba. Nincs is annál jobb, mint amikor kint fagyos idő van, akkor a sütőben valami illatos tésztaféle sül.
A Stollen egy német karácsonyi sütemény, igazi kalóriabomba tele mazsolával és szárított gyümölccsel. Sok fajtája létezik, talán a leggazdagabb, amikor a közepében egy hosszú marcipáncsík van elrejtve, így a szeletelésnél mindenkinek jut egy karika marcipán.
Ehhez hasonlít a brémai gyümölcskenyér is, a „Bremer Klaben”, aminek jellegzetes ízét az őrölt kardamom adja. Engem a panettone ízére emlékeztet, csak éppen össze van nyomva, sűrű a tésztája.
A Hanzavárosok Pékszövetsége az Európai Uniónál kezdeményezte, hogy a “brémai gyümölcskenyér” elnevezést csak azon a vidéken élők használhassák erre a típusú édességre (Oltalom alatt álló földrajzi jelzés). Magyarul ne mondhassa senki más egy süteményre, hogy brémai gyümölcskenyér, csak az, aki valóban azon a területen él, és ott állítja elő ezt a terméket. Kérelmüket azzal indokolták, hogy a brémai városgyűlés egy 1593-ból származó dokumentumában található az első utalás a „Bremer Klaben”-t készítő mesteremberekre. 1637-ben a „Bremer Klaben”-t készítő pékek és a cukrászok külön céhbe tömörültek.
A „Bremer Klaben” és Bréma Hanzaváros, valamint a gyarmatokkal folytatott kereskedelem története szorosan összekapcsolódik, mivel ennek a különlegességnek az elkészítése akkor vált lehetővé, amikor a mesterek megismerték és használni kezdték a távoli vidékekről érkező egzotikus összetevőket. Hosszú eltarthatósága miatt a tengerészek is szívesen vitték magukkal hajóútjaikra.
Erről tanúskodik ez a dokumentum is, amely mellesleg receptnek is kiváló.
A jogszabály és receptleírás itt található: Bremen Klaben