HTML

Se nem túró, se nem sajt

2012.04.12. 16:12 drcukrasz

ricotta_1.JPG

Valamiért azt gondoltam, hogy a New York Times sérthetetlen. Ötletgazdának zseniális, a ricotta receptjét azonban módosítanom kellett. Még most is gyakran bátorságot kell vennem ahhoz, hogy egy recepten módosítani merjek. Sokáig azt gondoltam hogy a receptek sérthetetlenek. Hiszen az, aki írja, nyilvánvalóan elkészítette már előttem, és ha nem lenne jó a recept, az arányok, a technológiai útmutatás, akkor nem írná le. Pedig hányszor, de hányszor előfordult már, hogy nem stimmelt valami a receptben. Számomra a tanulság - mint általában a legtöbb dologban az életben- az, hogy hallgatni kell az ösztöneimre, elsőként. Másodikként pedig, bátorság. Szerencsére, ez a ricotta téma, azért nem volt ilyen drámai. 

De mi az a ricotta valójában? 

Ricotta (ejtsd: rikotta), se nem túró, se nem sajt. Lehet boltban is kapni, általában a túrók között van. De nem összekeverni a mascarponéval, ami szintén ugyanazon a polcon található. Ez utóbbi zsíros, nagyon zsíros, 50-55%-zsírtartalommal bír és tejszínből készítik, legismertebb felhasználása a tiramisu.

A ricotta, nagyon könnyű, nem zsíros (13% a zsírtartalma általában), a tejsavóból készül. Lehet sósan, snidlinggel, medvehagymával enni, vagy inkább édesen. Bekeverni mézzel, citrommal, mazsolával. Vagy fagyasztott gyümölcsöt dobálni bele, megszórni porcukorral. Így készül házilag. Egyszerű, maximum 30 percet vesz igénybe, csak sok tej kell hozzá. 

Házi ricotta

(kb. 600 grammhoz)

Hozzávalók: 

1,9 l tej

240 ml tejszín

6 evőkanál joghurt

30 ml citromlé

1 teáskanál só

1. Az összes hozzávalót lábosban odatesszük forrni, kevergetjük habverővel. Közben egy jó mély keverőtálba készítünk egy nagy lyukú szűrőt, ami szintén elég nagy átmérőjű. Ebbe belerakunk egy laza szövésű konyharuhát, vagy kisgyerekes családokál, textilpelenkát. 

2. Ha forr a folyadék a lábosban, visszavesszük a lángot közepesre, azért hogy ne fusson ki, de továbbra is forrjon, keverjük. Nekem 30 perc kellett, mire megjelentek benne a darabok (kicsit olyan, mint amikor megsavanyodik a tej, vagy aludttejet készítünk), de lehet, hogy ennél sokkal kevesebb idő is elég - lábos és tűzhely függő. Nem lesznek benne hatalmas darabok, csak apró szemcsék.

3. Ha már elég sűrűnek tűnik, elkezdjük leszűrni. Rengeteg „leve“ lesz, attól nem kell megijedni. Hagyni kell csöpögni 5-15 percet, attól függően, hogy száraz, vagy krémesebb állagot szeretnénk készíteni. (Ha szárazabbat, akkor tovább csöpögtetjük).

4. Mivel láttam, hogy a szűrőben szép kerek formája lett, rátettem fejjel lefelé a képen látható hullámos szélű edényt, és hirtelen megfordítottam. Így lett olyan alakja, mint egy tortának, de ez igazából szükségtelen, ha további felhasználását tervezzük.    

Forrás: http://video.nytimes.com/video/2012/04/06/dining/100000001462251/ricotta.html?ref=dining

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: recept ricotta

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr194390208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása