HTML

A tojás margójára

2012.04.10. 21:16 drcukrasz

juli kezében 1.JPG

Legközelebb egy év múlva, addig is maradnak a képek. Se kalács, se sonka, csak egy kis fehér csokoládé ganache a gyerekeknek. Igazi Kinder tojás feeling, csak kicsit intenzívebb és töményebb. Volt is, aki nem bírt vele. 

Felnőtteknek fekete csokoládé ganache-al, hogy az étcsoki ellensúlyozza a fehér csokoládé édességét. Mi az a ganache? Francia kifejezés, ejtsd: gánás. Általában tejszín és valamilyen csokoládé (ét-, tej- vagy fehércsokoládé) keveréke, emulziója. Létezik olyan változat is, amelybe vaj kerül, így még selymesebb az állaga. A lényeg, hogy a feldarabolt csokoládéra, apránként ráöntjük a forró tejszínt, és a kettőt addig keverjük óvatosan, amíg az ki nem fényesedik és emulziót nem képez.  

pohárral a tojás.JPG

A ganache-t a francia cukrászat alkalmazza, magyarul szerintem nincs is kifejezés rá, csak valami olyasmi hogy tejszínes csokoládékrém, aminek hallatára nekem soha nem jutna eszembe a ganache. 

A ganache-t a végtelenségig lehet variálni, a lényeg a megfelelő folyadék és csokoládé arány. Ha ugyanis túl sok a tejszín vagy tej, akkor folyós lesz, ha túl kevés, akkor meg nem lesz kenhető, krémes állagú. 

Nem tartalmaz soha zselatint, se más "kötőanyagot". Itt ugyanis a kötésről a csokoládé kakaótartalma gondoskodik. Minnél magasabb kakaótartalmú csokoládét használunk, annál jobban köti meg a folyadékot. 

Használni lehet úgyis, hogy tortalapot ken meg vele az ember, vagy habzsákba teszi és poharakba nyomja (így magában azért elég tömény). Fel is lehet kicsit habosítani, na akkor aztán tényleg illik rá a tejszínes csokoládkrém név. 

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé könnyű recept

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr244375000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása