Házi cukrászat, azaz otthoni süteménykészítés. Ez teljesen más műfaj, mint a profi, szakmai alapon művelt foglalkozás keretében előállított termékek elkészítése. Még az elnevezés is más. Az alapanyagok is, a mennyiségek, a technológiák. Gyakorlatilag ég és föld a kettő. A végeredmény tekintetében persze eltérnek a vélemények. Van, aki a házira esküszik. És van, aki kedvenc cukrászdai krémeséről soha nem mondana le egy otthon készült sütemény érdekében.
Nekem mindkettő szívügyem. A házi cukrászat a család miatt fontos. Nincs annál nagyobb öröm, amikor elhangzik “Anya, ez isteni!“, és falják, egyre csak falják a gyerekek az édességet. Ez a desszert K. kedvenc zabpelyhes kekszével készült, friss eperből, házi mascarponéval. Kezdőknek is ajánlott, hamar kész van!
Epres mascarpone
Hozzávalók:
250 g mascarpone szobahőmérsékleten (én házilag készítettem)
500 g eper + 1 ek. cukor
4 tojás + 8 ek. cukor
1 csomag Győri zabpelyhes keksz
125 g vaj
cukor
5 szem eper díszítésnek
A cukor mennyisége tetszőleges, lehet csökkenteni!
Elkészítés:
1. Az epret megmosom, negyedelem és 1 evőkanál cukorral megszórom és hagyom állni.
2. A sütőt előmelegítem 180 C-ra. A kekszet géppel ledarálom. A vajat felolvasztom, összeforgatom a keksszel és a jénai tál aljában elsimítom. Az én tálam kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm magas. A forró sütőbe rakom 10 percre, hogy a keksz ropogjon. A kekszből kiveszek 3 evőkanálnyit és félrerakom.
3. A mascarponét szobahőmérsékleten tartom.
4. A tojássárgákat 4 evőkanál cukorral addig verem, amíg ki nem fehéredik és nagyon habos lesz.
5. Utána a tojásfehérjéket elkezdem habverővel verni, és amikor kicsit habosak, hozzáteszek 4 evőkanál cukrot, majd habosítom, amíg kemény lesz a hab.
6. Összeforgatás: a mascarponéba óvatosan belekeverem a habos tojássárgákat, majd amikor elvegyült, hozzákeverem a tojásfehérjét. Így egy egészen könnyű, habos krém lesz belőle.
7. Összeállítás: A tál alján ellapítom a kekszet. Ráteszem a krém 2/3-át, rá a lecsöpögtetett epret, megszórom a félrerakott keksszel, 2 evőkanállal. Erre kerül a krém maradék része. Lefóliázva hűtőbe rakom 1-2 órára és tálalás előtt megszórom a maradék 1 evőkanál keksszel és a díszítésre félrerakott epreket vékony szeletekre vágva a tetejére helyezem. Biztos siker!