HTML

Epres mascarpone

2012.05.28. 21:37 drcukrasz

 

epres mascarpone.JPG

Házi cukrászat, azaz otthoni süteménykészítés. Ez teljesen más műfaj, mint a profi, szakmai alapon művelt foglalkozás keretében előállított termékek elkészítése. Még az elnevezés is más. Az alapanyagok is, a mennyiségek, a technológiák. Gyakorlatilag ég és föld a kettő. A végeredmény tekintetében persze eltérnek a vélemények. Van, aki a házira esküszik. És van, aki kedvenc cukrászdai krémeséről soha nem mondana le egy otthon készült sütemény érdekében.

Nekem mindkettő szívügyem. A házi cukrászat a család miatt fontos. Nincs annál nagyobb öröm, amikor elhangzik “Anya, ez isteni!“, és falják, egyre csak falják a gyerekek az édességet. Ez a desszert K. kedvenc zabpelyhes kekszével készült, friss eperből, házi mascarponéval. Kezdőknek is ajánlott, hamar kész van!

Epres mascarpone

Hozzávalók:

250 g mascarpone szobahőmérsékleten (én házilag készítettem)

500 g eper + 1 ek. cukor

4 tojás + 8 ek. cukor

1 csomag Győri zabpelyhes keksz

125 g vaj

cukor

5 szem eper díszítésnek 

A cukor mennyisége tetszőleges, lehet csökkenteni!

Elkészítés:

1. Az epret megmosom, negyedelem és 1 evőkanál cukorral megszórom és hagyom állni.

2. A sütőt előmelegítem 180 C-ra. A kekszet géppel ledarálom. A vajat felolvasztom, összeforgatom a keksszel és a jénai tál aljában elsimítom. Az én tálam kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm magas. A forró sütőbe rakom 10 percre, hogy a keksz ropogjon. A kekszből kiveszek 3 evőkanálnyit és félrerakom.

3. A mascarponét szobahőmérsékleten tartom.

4. A tojássárgákat 4 evőkanál cukorral addig verem, amíg ki nem fehéredik és nagyon habos lesz.

5. Utána a tojásfehérjéket elkezdem habverővel verni, és amikor kicsit habosak, hozzáteszek 4 evőkanál cukrot, majd habosítom, amíg kemény lesz a hab.

6. Összeforgatás: a mascarponéba óvatosan belekeverem a habos tojássárgákat, majd amikor elvegyült, hozzákeverem a tojásfehérjét. Így egy egészen könnyű, habos krém lesz belőle.

7. Összeállítás: A tál alján ellapítom a kekszet. Ráteszem a krém 2/3-át, rá a lecsöpögtetett epret, megszórom a félrerakott keksszel, 2 evőkanállal. Erre kerül a krém maradék része. Lefóliázva hűtőbe rakom 1-2 órára és tálalás előtt megszórom a maradék 1 evőkanál keksszel és a díszítésre félrerakott epreket vékony szeletekre vágva a tetejére helyezem. Biztos siker!  

Szólj hozzá!

Címkék: recept mascarpone eper

A bejegyzés trackback címe:

https://drcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr44544585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása