Észrevettem, hogy két dologról mindenki azonnal tudósít általában: a díjakról és a halálhírről. Hát, akkor legyen inkább szó a díjakról, ami szól a múltról is, a teljesítményről, de talán inkább a jövőről, a mintáról, a példaképekről.
Mint sok területen, a kulináris világban is meghatározó szerepe van Amerikának, ott is kiemelkedően New Yorknak. Orosz nagydíjról még sosem hallottam, pedig ott is biztosan létezik ez a műfaj. Ha kicsit felfrissíteném néhai orosz tudásomat feltehetően találnék valami érdekeset. De az, ami szembejön, ami kikerülhetetlen a minket elöntő hírfolyamban, az mindig Amerika. Állítólag a webdesign területe ez alól kivétel, ahol a legfrissebb szelek mindig Japánból fújnak.
Ebben a hónapban két olyan megmérettetés is volt, amelynek eredményét mindenütt jegyzik. A legnevesebb talán a három napja átadott James Beard Foundation-díjak. Ez az Alapítvány a könyvkiadóktól, a szakácsokon át, az éttermek tervezőin keresztül a gasztronómia minden területén évente jutalmazza a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtókat Észak-Amerika területén. A díjat 1990-ben alapították és sokszor a gasztronómia Oscar -díjának nevezik.
Rengeteg kategória és dijazott van. Kategóriák: Könyv, Belsőépítészet, Újságírás, Média, Éttermek és Chef-ek.
Íme a teljes lista.
http://www.jamesbeard.org/sites/default/files/static/additional/050712_JBF_WINNERS.pdf
A másik fontos díj, amelyet szintén e hónapban adtak át, a Saveaur Magazin 2012 legjobb gasztroblog díja. Na, itt nehogy azt gondoljuk, hogy egy blogot neveztek meg. A zsűri 40,000 blogból mazsolázott ki kategóriánként 6-ot. Ezekről aztán az olvasók szavaztak az interneten és így választották ki a győzteseket. Álmomban sem tudtam volna ilyen kategóriákat kitalálni és ennyit. Arra jó, hogy az ember nézelődjön egy kicsit és lássa, mi a trend ma Amerikában. Ígérem, lesz majd egyszer Oroszország is.
http://www.saveur.com/article/Kitchen/2012-Best-Food-Blog-Awards-The-Winners